Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osvobození

19. 5. 2018

Fotografie  

 

Město i občané si připomněli konec války a osvobození

Připomínka osvobození města od nacismu patří k oficiálním aktům, a to nejen při příležitosti kulatých výročí, třebaže se v posledních letech koná bez vel­ké okázalosti.

Třiasedmdesáté výročí osvobození Rýmařova si pietním aktem připomněli v pátek 6. května členové Základní organizace KSČM společně se starostou města Petrem Kloudou a skupinkou občanů. Den vítězství, dříve též Den osvobození, připadá na 8. května a při­pomíná se na počest příchodu armád, které osvobodily naše území od nacismu, ve výroční den podpisu kapitulace Německa a oficiálního konce druhé světové války.

Do Rýmařova, tehdy Romerstadtu, dorazila již 7. května dopoledne od Bruntálu a Horního Města Rudá armáda, konkrétně vojáci 4. ukrajinského frontu pod velením generála Andreje Ivanovice Jeremenka, který se účastnil bojů v Karpatech, při Ostravsko-opavské a Pražské operaci. Sovětské jednotky ostřelovaly město od Stránského, vytlačily německý oddíl SS směrem na Šumperk a v pět hodin odpoledne obsadily rýmařovskou radnici.

Položením kytic vyjádřili přítomní úctu vojákům, kteří položili živo­ty v posledních dnech druhé světové války.

JiKo

 

 

 

 

 
 

 

objednatel