17. listopad může být opět Mezinárodním dnem studentstva

9. 12. 2018

17. listopad může být opět Mezinárodním dnem studentstva

Svátek 17. listopadu, dnes Den boje za svobodu a demokracii, by se mohl napříště připomínat opět i jako Mezinárodní den studentstva. Sněmovna doplnění názvu navzdory odporu pravice v poslanecké novele schválila. Nyní ji posoudí Senát.

»Prvotní název tohoto dne, tohoto svátku, je přeci Mezinárodní den studentstva. Jediný svátek, který pochází z našeho území a je dlouhodobě uznávaný na celém světě. Je třeba ho udržet. Doufejme, že i Senát upřednostní tuto polohu před nějakým nízkým a planým politikařením,« reagoval pro náš list předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Podporovatelé doplnění názvu argumentovali zejména zájmem Studentské komory Rady vysokých škol. Karel Rais (ANO) za předkladatele odkazoval na další dva dopisy z komory s apelem, aby dolní komora novelu podpořila. Garanční školský výbor doplnění názvu svátku 17. listopadu podpořil. V minulosti obdobné snahy – opakované byly i z pera poslanců KSČM, nakonec neuspěly. Nyní novelu předložili poslanci z pěti klubů právě v čele s Karlem Raisem, za ním jsou František Vácha (TOP 09), Kateřina Valachová (ČSSD) a Helena Válková (ANO). Kritici namítali, že současný název svátku by se neměl rozmělňovat.

Pro předlohu hlasovalo 118 ze 156 přítomných poslanců z ANO, Pirátů, SPD, ČSSD, KSČM a lidovec Jiří Mihola. Proti bylo 26 poslanců z ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Návrh Miroslavy Němcové (ODS) na zamítnutí novely získal jen 26 ze 153 hlasujících poslanců, proti jich bylo 98. »Nejde o změnu názvu, ale jen o jeho doplnění, poučili jsme se z minulé kritiky,« řekla mj. při podrobném projednávání předlohy ve Sněmovně předsedkyně petičního výboru, exministryně spravedlnosti a také autorka jednoho z předešlých návrhů Helena Válková. Podle předkladatelů jde o to, že v názoru se spojili předváleční studenti s těmi z roku 1989. »V obou případech to byla oběť,« uvedla Válková.

Většinu pozměňovacích návrhů však Sněmovna odmítla: Miroslav Kalousek (TOP 09) žádal odklad účinnosti předlohy na leden 2040. Neuspěl ani Dominik Feri (TOP 09), aby celý název státního svátku 17. listopadu zněl Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní studentský den. Poslanci se většinově nepřiklonili ani k úpravě Miroslava Grebeníčka (KSČM), podle níž by na 30. září připadal Den vyhnání Čechů z pohraničí. Významný den, který není na rozdíl od svátků provázen pracovním klidem, měl připomínat zabrání českého pohraničí nacistickým Německem v roce 1938. »Dovolím si připomenout, že ani tragické události spojené bezprostředně s mnichovským diktátem velmocí odstupujícím pohraniční oblasti Čech, Moravy a Slezska na úkor Československé republiky nacistickému Německu nejsou dosud v zákoně reflektovány. Přitom v důsledku mnichovského diktátu velmocí a záboru pohraničních oblastí Československa nacistickým Německem došlo k násilnému vyhnání a masovému útěku českého obyvatelstva před hrozbami nacistického teroru z těchto oblastí,« zdůraznil ve druhém čtení předlohy Grebeníček.

Mezinárodním dnem studentstva se 17. listopad stal na památku represí nacistů vůči českým vysokým školám v tehdejším protektorátu v roce 1939. Nacisté tehdy popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v níž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Opletal podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa.

Nynější novelu o státních svátcích předložila skupina poslanců z pěti klubů. Možná to bude mít pro Senát větší váhu. V minulosti totiž obdobné snahy nejen v dolní komoře neuspěly.

(ku, jad)