Bouře kvůli kumulaci odměn

4. 11. 2018

Bouře kvůli kumulaci odměn

Návrh ANO a Pirátů snížit na dvě pětiny mzdu placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou členy Parlamentu, vyvolal ve Sněmovně bouřlivou reakci. Debata týkající se kumulace odměn trvala dvě hodiny. Zejména občanští demokraté označovali návrh za populistický.

Naopak zástupci SPD by rádi odměny hejtmanům, starostům nebo radním z řad zákonodárců zrušili úplně. Opatření má zabránit přílišné kumulaci funkcí kvůli zvyšování získaných odměn, zdůvodnila za předkladatele návrh poslankyně, karlovarská hejtmanka a šéfka Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzová (ANO). »Konec závisti, konec dvěma či třem platům. Když chce někdo pracovat od rána do noci, ať to bez výčitek dělá, ale ať nepobírá dvě celé odměny, « uvedla. Vzhledem k tomu, že patří mezi politiky s několika funkcemi, ví, o čem mluví, a bezesporu vychází z vlastní zkušenosti.

Vildumetzová poukazovala také na to, že přijetím novely se ušetří veřejné prostředky v obecních a krajských rozpočtech. Jana Černochová (ODS) položila otázku, zda by tedy o část platu měli být připraveni také učitelé a lékaři z řad zákonodárců, kteří jsou rovněž placeni z veřejných peněz.

»Duplicita funkcí je dle mého názoru problém a cítím to také, že to časový problém je, « prohlásil v rozpravě Leo Luzar (KSČM), který je podle svých slov řadovým zastupitelem obce. »Bohužel obce v Ostravě. Není to tady v Praze, kdy si někdo odskočí z jednání na dvě hodinky. Tady to nikdo nepozná, tam odhlasuje, a vrátí se zpátky. Ale třeba pro Ostravu nebo pro Opavu je to problém. Dopravní vzdálenost je docela velká, abychom zvládali účast, a ta funkce tím samozřejmě částečně trpí. A jestli mně někdo řekne, že ne, tak se mýlí, « zdůraznil komunistický poslanec.

Občan si vybírá většinou stranu, ne politika

Luzar také kontroval názorům některých poslanců, kteří říkali, že občan je suverén, vybírá si ve svobodných volbách lidi, kterým věří. Luzar tvrdí, že občan si ve volbách nevybírá konkrétního politika, protože »přímá volba politiků není, bohužel, bohudík, nevím, diskuse o přímé volbě tady ještě pořádně nezačala a neproběhla, « řekl s tím, že občan si vybírá politickou stranu. A ta rozhoduje, které své členy na které místo na kandidátce zařadí. Mnohdy se pak, bohužel, stává, že občan se není schopen ztotožnit se svým starostou. Ten však byl zvolen na kandidátce politické strany, které fandil a které dal svůj hlas. Takový volič pak nicméně očekává, že starosta, primátor, hejtman bude na sto procent vykonávat svou práci.

Marek Benda (ODS) poznamenal, že návrh novely je založen čistě jenom na závisti. Podle něj by bylo vhodnější zastupitelům z řad poslanců a senátorů zákonem umožnit, aby se své odměny vzdali a nemuseli ji dávat třeba na dobročinné účely.

Do debaty vstoupili i mnozí poslanci, kteří třeba na část úvazku ve svém volnu učí, přednášejí či třeba pracují v nemocnicích, a mnozí lékaři-poslanci slouží o víkendech, svátcích, za což berou přiměřenou odměnu. A zdaleka nejde jen o soukromý sektor, který jim adekvátní část mzdy vyplácí. Měli by tedy pracovat jen za sníženou odměnu? Někteří zákonodárci se ptali, zda za snížený plat budou mít nejen třeba poslanci-starostové, ale právě i poslanci-lékaři také sníženou odpovědnost.

V navrhovaném omezení výše platu vycházeli tvůrci předlohy ze současné konstrukce, podle níž má minimální odměna pro neuvolněného starostu představovat 0,3násobek platu uvolněného starosty. Podle odpůrců však neplacení starostové dostávají obvykle vyšší odměnu, tedy až 0,6násobek. V případě přijetí návrhu by tak na tom byli neplacení starostové z řad členů Sněmovny a Senátu finančně lépe. Předloha prošla ve Sněmovně zatím prvním kolem projednávání, nyní se jí budou zabývat poslanci z výboru pro veřejnou správu.