5.zasedání ÚV KSČM

18. 12. 2016

Politická situace je chaotická

Politická situace ve světě je chaotická a jejím základním znakem je nepředvídatelnost. Uvedl to na sobotním 5. zasedání ÚV KSČM jeho předseda Vojtěch Filip.

Nepředvídatelnost spatřuje Filip zejména v řešení brexitu nebo ve zvolení příštího amerického prezidenta Donalda Trumpa. »Ani po půl roce nevíme, jakým způsobem se bude vyvíjet vystoupení Velké Británie z EU, kolik budeme muset změnit věcí, aby tam naši lidé mohli pracovat nebo měli pracovní povolení, či zda budou muset odejít. V případě zvolení pana Trumpa se těžko dovíme realitu, protože tu nemáme objektivní názor na to, co se vlastně ve Spojených státech stalo a jaký bude další vývoj vztahu mezi USA, Ruskou federací, jaký bude vývoj v NATO apod.,« uvedl předseda ÚV KSČM. »Nepředvídatelnost těchto řešení samozřejmě neznepokojuje jen nás, ale celý svět,« připojil.

Politická situace v České republice je podle něj charakteristická přeskupováním sil, a to i vlivem nových politických uskupení. I proto je pro KSČM důležité, aby obhájila nejsilnější postavení v rámci levicové opozice a mohla ovlivňovat život společnosti. »Od nás je očekávána mezi lidmi jasná politika, jednotný postup a řešení životních problémů pracujících,« řekl Filip. A právě k jednotnému postupu po IX. sjezdu vyzval při svém projevu hned několikrát.

Je to důležité i s ohledem na aktuální směřování sociální demokracie, která před volbami znovu nasadila levicovou tvář, kterou po nich tak ráda opouští. »ČSSD směřuje k tomu, aby nám znovu odebrala voličský potenciál, náš elektorát, tím, že se přihlásí k věcem, které my máme dlouhodobě v programu. Ať už to je diferenciace daní, obrana pracujících v rámci zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti,« vyjmenoval Filip.

Proti TTIP i CETA

Rozpory mezi slovy a činy ČSSD zmínila ve svém vystoupení i europoslankyně Kateřina Konečná v diskusi o smlouvě o volném obchodu (TTIP) a komplexní hospodářské a obchodní dohodě (CETA) mezi Kanadou a Evropskou unií. »Nejde ani tak o TTIP, která je momentálně mrtvá, ale jde o CETA. Jakmile Donald Trump pohřbí TTIP, americké firmy přejdou do Kanady a začnou ovlivňovat Evropu. A to je jedinečná příležitost, jak ukázat sociální demokracii zrcadlo, protože její představitelé ve vládě jednomyslně schvalují vše, co s sebou tato smlouva přinese. Podporují tím snížení zaměstnaneckých standardů, dovoz nekvalitních potravin, snížení možností odborářského vyjednávání, a co je nejhorší, najednou bude vlastně jedno, koho zvolíme ve volbách,« varovala Konečná. »Stalo by seto, že nadnárodní firmy budou moci korigovat cokoli, co schválí národní parlament. Bude moci dojít k arbitráži, když například British Tobacco zakáže regulaci kouření, protože mu tím dojde k ušlému zisku. A tohle ČSSD schvaluje jednomyslně. Je třeba dokázat, že svou politiku nemyslí vážně. A vyvinout velmi silný tlak v parlamentu, aby CETA nebyla přijata. Můžeme na ní ukázat rozdíl mezi levicovou politikou KSČM a všemi ostatními,« dodala europoslankyně.

Poslanec PČR Stanislav Grospič její slova potvrdil. »Jedná se o ekonomické omezení jakéhokoli národního parlamentu té země, která ke smlouvě přistoupí. Nadnárodní korporace budou určovat evropskou politiku. Z národních parlamentů tak budou de facto zastupitelstva,« řekl Grospič.

Ústřední výbor v závěru ve svém usnesení jednoznačně odmítl obě smlouvy – tedy TTIP i CETA.

Jít lidem naproti

Diskuse na 5. zasedání ÚV KSČM směřovala ve velké části k volbám do Poslanecké sněmovny, které jsou na programu na podzim příštího roku. Podle Miroslavy Moučkové z Prahy 7 musí být strana při kampani »malinko agresivnější«. »Nesmíme být uplakánci. Udělejme například leták: ‚ANO umí opisovat, ČSSD taky. Jediný, kdo umí vymýšlet, jsme my!‘« nastínila jeden z návrhů Moučková a sklidila za něj potlesk členů ústředního výboru. »Je potřeba témata uchopit tak, abychom šli lidem naproti, aby se s našimi tématy ztotožňovali,« připojil se Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov.

Podle zastupitele Středočeského kraje Zdeňka Štefka jsou komunisté příliš deformováni dělením na pravici a levici. »Na rozdíl od nás to lidé nevnímají. Proto jim nedělá problém přejít od KSČM k ANO,« řekl Štefek. Podle něj je potřeba zdůrazňovat občanům, čím se KSČM liší od ostatních stran. »Od nich se odlišujeme tím, že jsme radikální, a to v tom smyslu, že jdeme ke kořenu problému, a že jako komunisté nabízíme dlouhodobou změnu,« připomněl Štefek.

Sázka na nové tváře

Změnou k lepšímu by mohla být podle Ivana Cinky sázka na nové tváře s větší perspektivou. »Pohybujeme se v zajetých kolejích. Abychom je opustili, chybí u našich čelných představitelů, a jistě nejen u nich, dostatečná sebereflexe,« prohlásil Cinka. Příkladem pro všechny by mohl být jeho okres Benešov, kde pro příští volby dostanou na čelních příčkách kandidátky přednost mladí. »V členské základně se to setkává s dobrým ohlasem,« řekl Cinka a dodal: »Jsem přesvědčen, že pomyslné kladivo se začne otáčet znovu doleva a my bychom u toho neměli chybět.«

Josef Bohatec ze Svitav vyzval, aby KSČM dlouho dopředu nelavírovala mezi potenciálními koaličními partnery, ale už při přípravě programu šla do parlamentních voleb s jediným cílem – vyhrát je. Marta Semelová připojila, že nelze zapomínat ani na to, že prakticky vzápětí se konají i prezidentské volby, a to v lednu 2018.

(pk)