Jdi na obsah Jdi na menu
 


Internet - video

Miloš Zeman

Martin Koller

p4

Letní speciál CNN Prima News s K. Konečnou

 

Britský reportér

Popis reality

 

Vystoupení v Evropském parlamentu k další podpoře zbrojení:

 

 

 

Tisková beseda

Redaktor ČT položil dotaz Zelenskému. Má okamžitě skončit, zuří na Twitteru. Přidala se Němcová i Šarapatka

07.07.2023 10:18

MONITORING SÍTÍ Andreas Papadopulos, zpravodaj ČT, položil na Hradě ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému dotaz, který vyvolal značný poprask. Někdejší radní ČT Zdeněk Šarapatka se prý po vyslovení dotazu začal červenat až na „pr**li“. Padl i požadavek, že by měl Papadopulos v ČT skončit.
Ve čtvrtek v podvečer do Prahy dorazil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aby poděkoval za pomoc, kterou Česká republika poskytuje Ukrajině v obraně proti ruské agresi. Ještě ve čtvrtek večer uspořádal Zelenskyj s prezidentem Petrem Pavlem společnou tiskovou konferenci.

 

Na tu nebyla podle informací webu Denik.cz vpuštěna řádně akreditovaná ruská opoziční novinářka Farida Kurbangalejevová. Reportérku projektu Republic měla ze sálu vyvést na základě svého rozhodnutí ochranná služba. Hradní mluvčí Markéta Řeháková věc nechtěla komentovat.

Zato v přímém televizním přenosu zazněl dotaz od zpravodaje České televize Papadopulose.

„Co říkáte svým protějškům během toho aktuálního kola jednání – dnes Bulharsko, Česko, zítra Turecko – o protiofenzivě a jejím průběhu, jak ji hodnotíte? Jste optimistický, pesimistický? A zároveň ještě dovolte osobní otázku. Od začátku plnohodnotné invaze Ruska na Ukrajinu jsem se na východě Ukrajiny pohyboval několik měsíců a vyplývá mi z toho jeden dotaz. Vy jste dnes v Česku a my máme tady v naší zemi historickou zkušenost po roce 1945 – říká se tomu nekontrolovaný, násilný odsun Němců. To byly desítky tisíc lidí, kteří žili na území nepřítele, hovořili jazykem nepřítele, ale velmi často nepřáteli nebyli. A já se chci zeptat, jak vy a vláda, která vám podléhá, zajistí, že se tento odsud nebude opakovat na v budoucnu osvobozeném Krymu a v Donbasu. Mám na mysli ty obyvatele Ukrajiny, kteří sice možná hovoří rusky, ale chtějí to, čemu se říká ruskij mir,“ ptal se Papadopulos.

Zelenskyj nejprve naznačil, že dotaz nepochopil. Pak redaktora vyzýval, ať se mu podívá do očí a začal mluvit o tom, že Rusové zavraždili na Ukrajině spoustu ruskojazyčných obyvatel. Ty regiony trpí a Rusko nemá jejich podporu. „Většina ruskojazyčných občanů tam přechází na ukrajinský jazyk, to se nestalo ještě nikdy,“ uvedl prezident Zelenskyj.

Někdejší velvyslanec Ukrajiny v Česku Jevhen Perebyjnis se netajil tím, že ho dotaz českého novináře zvedl ze židle.

„Promiňte, ale dotaz ČT na prezidenta Ukrajiny na společné tiskové konferenci o ‚odsunu‘ svědčí o tom, že pan redaktor, ačkoliv byl v Ukrajině mnohokrát (za což mu děkuji), stále nepochopil, co se tam děje a o co nám jde,“ napsal někdejší velvyslanec na twitteru.

V diskusi se ozval podcaster Jan Dobrovský, podnikatel, filantrop a jeden z nejbohatších Čechů. „Ta otázka se moc nepovedla,“ pravil.

Někdejší radní ČT Zdeněk Šarapatka oznámil, že se po dotazu zpravodaje ČT červenal až na pozadí. Jen použil poněkud jiný výraz než „pozadí“.

„Jakkoliv oceňuji odvahu a profesionalitu veřejnoprávních válečných reportérů na Ukrajině, za otázku Andrease Papadopulose z ČT ukrajinskému prezidentovi na hradní tiskovce jsem se červenal až... na pr..... Použít v hypotetické ‚osobní otázce‘ Volodymyru Zelenskému s odkazem na naši poválečnou zkušenost odsun sudetských Němců v roce 1945 jako memento a paralelu případného odsunu Rusů z Krymu, zvítězí-li Ukrajina, je.... trapas. Empatie nikde. Co má Zelenskyj uprostřed zuřivé války, a na ruskou agresi umírají celé rodiny včetně děcek jeho země, proboha odpovědět? Ok, stane se: blbě se zeptat budiž. Mládí, emoce, snaha vyniknout a tak. Ale mistrovat chlápka, který jede s hlavou vzhůru bezmála rok a půl na záložní zdroj a brání vlast, poválečným ‚odsunem Rusů‘, je... nonsens na entou. Odpověď se dala čekat: Zelenského údiv a rozpaky s připomínkou, kdo je v téhle válce viník a kdo oběť. Ostatně, nad otázkou se očividně ošíval i Petr Pavel. Divná doba: Blbost kvete,“ poznamenal Šarapatka.

Hlavou kroutila i senátorka ODS Miroslava Němcová.

„Dotaz ČT na TK byl fakt hodně zvláštní (brzdím se). Spekulace o teoretickém odsunu russáků z UA v době, kdy russko odvleklo statisíce ukrajinských dětí do Mordoru… fakt mě to zvedlo ze židle,“ konstatovala.

Producent Petr Baránek slovní palbu do Papadopulose završil.

„Potomek řeckých komunistů z bolševického Ostravska, reportér Papadopulos z České televize, položil zrovna teď panu prezidentu Zelenskému tak stupidní otázku (zda budou odsunovat Rusy z Krymu jako Češi Němce ze Sudet) při tiskovce, že by měl okamžitě skončit. Opět, důkaz absolutní debility a neúcty současné mladé generace českých novinářů. Neskutečné!“ vypálil.

Naproti tomu šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Papadopulosovi poděkovala.

„Případná otázka. Nepříjemná, neslavnostní, život už je takový. Ten problém existuje a existovat bude, je lepší ptát se než se ho snažit vytěsnit. Díky za Vaši práci,“ konstatovala.

 

ukrajina: 

ABJ - Bobotelevize: 

Prezidentské bezduché blábolení 

https://youtu.be/clqgjkQI8xs

 
 

 

objednatel