Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úvodní slovo

12. 11. 2023

Vážené soudružky a soudruzi,

 snaha imperialismu ovládnout svět je všudypřítomná. Roli hegemona v tomto ohledu sehrávají Spojené státy americké se svými satelity. Do jejich přízně se za Fialovy vlády snaží vlísat i ČR . Ekonomické i sociální dopady tohoto podbízení pociťujeme každodenně na vlastní kůži. Tato pravicová vláda na jedné straně umrtvuje aktivity občanů, kteří jsou více než cokoliv jiného nuceni především zabezpečit své rodiny. Co však je vážnější, snaží se republiku vmanévrovat do vojenského područí NATO a USA.

Smyslem dnešní konference je dvojjediný cíl.

1. Hledat cesty, jak znesnadnit pravicovým koalicím ve vládě i v kraji politická rozhodnutí převést mošnovské letiště na stát a otevřít jej oficiálním americkým zájmům.

2. S plnou zodpovědností diskutovat o tom, jak vrátit KSČM původní lesk a aktivitu.

I v tak vypjaté situaci se bruntálští komunisté snaží ukazovat, že žijí jako ostatní občané, a že se jich dotýkají tytéž problémy.  A přesto organizují aktivity, které spoluobčany přivedou alespoň na chvíli a jiné myšlenky a ke zjištění, že o ně jeví alespoň někdo zájem. Velký ohlas a pochvalné reakce jsme sklízeli zejména za okresní ples, turnaje v bowlinzích ale také za besedy s předsedkyní ÚV K. Konečnou.

Reagujeme i na výzvy vyšších stranických orgánů. Nebylo jediné vyhlášené petice, kterou bychom nepodpořili. Počty sebraných podpisů dokazují, že občané naší práci věří. A možná by jich mohlo být více, kdyby. ….Kdyby jsme vyvinuli větší úsilí a sbírali jsme podpisy a prezentovali naše akce mimo střediska. Tedy i v obcích.

Prosbu však máme i k vyšším orgánům – vyhlašovatelům peticí. Dosud jsme nebyli nikdy seznámeni s vyhodnocením a jejich dopadem. A věřte nebo ne, občany to zajímá.

Soudružky a soudruzi, v okresní organizaci máme velmi aktivní členy, kterých však je v porovnání s ostatními poskromnu. Projevuje se to tak, že cíle a potřeby KSČM málo prezentujeme. Jako bychom se o nich s občany báli hovořit a přitom od voleb k volbám vyklízíme pozice. Stále přetrvává Filipova filozofie, ono to nějak dopadne a v bláhové naději očekáváme, že lepší výsledek se dostaví automaticky. To je však hluboký omyl. Tak to prostě nefunguje.

Má li nastat změna, musí se splnit alespoň dvě podmínky. Strana se musí, byť při tak vysokém průměrném věku členů probudit a zároveň se nesmí chovat jako organizace jedné ženy. A to hovořím přes hlubokou úctou ke Kateřinině práci. Takových lidí jako je ona, a kterým budou lidé naslouchat a následovat je, musí být více. Jedině tak se ukáže, že jsme stranou životaschopnou.

Strana však není zdravá ani uvnitř. Dobré ZO už delší dobu diskutují o tom, co je třeba udělat, jak se začít chovat jinak, aby nás veřejnost i přes protistranickou histerii začala vnímat opět jako státotvornou politickou stranu.

Z tohoto pohledu považujme dnešní konferenci za diskusní fórum, jak okresní organizaci aktivizovat v krátkodobém i střednědobém horizontu. Aby probuzení bylo patrné už ve volbách do krajů a Evropského parlamentu. Aby provolání KV KSČM v Ostravě k Mošnovu i díky naší aktivitě našlo potřebných 60 000 podporovatelů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

objednatel